Мангото, сладкият дар от Индия
Роденото в Индия вечнозелено дърво което дава сладкото манго е високо от 8 до 12 метра, а понякога достига и до 25. Плодовете са овални с жълточервена кора. Тежат от 100 до 600 г. Сладкият вкус е съчетан със характерен аромат, напомнящ едновременно портокал, диня и роза.
Мангото съдържа въглехидрати, пектини, органични киселини, провитамин А, витамините С и от групата В. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, засилва апетита. На пазарите по света се намира през всеки сезон. Когато купувате, внимавайте плодовете да не са наранени. Неголеми петна по повърхността обаче не означават нищо лошо. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, означава, че плодът е узрял. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява до месец.
Не е така просто да се отдели костилката от плода. За да стане това, трябва да се обели кората на мангото и да се изреже месестата част около костилката. Плодът се яде пресен, добавя се в плодови салати, използва се и при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура към някои месни ястия. От мангото се приготвят също и сок и ароматни плодови напитки. Може да се консервира.