В Кухнята

Мангото, сладкият дар от Индия


Роденото в Индия вечнозелено дърво което дава сладкото манго е високо от 8 до 12 метра, а понякога достига и до 25. Плодовете са овални с жълточервена кора. Тежат от 100 до 600 г. Сладкият вкус е съчетан със характерен аромат, напомнящ едновременно портокал, диня и роза.
Мангото съдържа въглехидрати, пектини, органични киселини, провитамин А, витамините С и от групата В. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, засилва апетита. На пазарите по света се намира през всеки сезон. Когато купувате, внимавайте плодовете да не са наранени. Неголеми петна по повърхността обаче не означават нищо лошо. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, означава, че плодът е узрял. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява до месец.
Не е така просто да се отдели костилката от плода. За да стане това, трябва да се обели кората на мангото и да се изреже месестата част около костилката. Плодът се яде пресен, добавя се в плодови салати, използва се и при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура към някои месни ястия. От мангото се приготвят също и сок и ароматни плодови напитки. Може да се консервира.
Изпратено на 6/16/2000 от Миглена Иванова. Прочетено 1888 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26316)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25182)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш