Добрата домакиня не изхвърля кокалите
Пазарът ни е залят от рекламираните кубчета бульони - месни, зеленчукови. Страхотни са на вкус - да вярно е! Но си е друго домашно приготвения бульон, без стабилизатори , оцветители, консерванти и други съставки. Така че, колкото и рядко да купувате месо, ако го обезкостите предварително можете да си приготвите изключително силен, качествен и много вкусен бульон. Съхранявайте го в хладилника 2-3дни. Всеки ден можете да го използвате в подходящи ястия.
Осолете предварително кокалитеи ги пуснете да врат в студена вода. Ако имате кокали с малко останало месо по тях, предварително запечете в загрята фурна и след това сварете на бульон. Най-силно желиращо свойство имат свинските и телешките кости. Свареният от тях бульон е подходящ за сгъстяване на сосове, постни супи или яхнии, вместо да прибавяте няколко лъжици брашно.
А ако са ви останали кокали от печено, пържено, котлети, пържоли /може и пилешко/, не ги изхвърляйте, я веднага ги залейте със студена вода и ги сварете на бульон, от който на другия ден ще приготвите вкусна гозба.
Вижте по нататък...