Три факта от историята на кулинарията
Да се готви е изкуство, но и да се знае нещо повече за историята на кулинарията е не по-малко ценно. Ето няколко любопитни факти за продуктите, готвачите, чревоугодниците.
Жул Верн и най-популярното блюдо в Европа
Това блюдо е от сурово кълцано месо и е известно под името “татарски бифтек”. Точно то е било описано от Жул Верн в един от романите му. Татарите нямат никакво отношение към него, но затова пък са допринесли за нещо друго в световната кулинария. Пържолите си те начуквали като ... ги слагали под седлата докато препускат. Ставали много вкусни !
Любимото блюдо на прислугата в Уиндзорския замък
По времето на кралица Виктория (1837-1901) прислугата от Уиндзорския замък си живеела добре. Градинари, кочияши, коняри, камериерки, готвачи и всички останали обичали да си хапват специален морковен пудинг. Той се приготвял с добавка от много корени, които се обърквали с брашно, мазнина и сушени плодове. Пет часа били нужни, за да се опече любимото им блюдо.
Европеецът яде в чиния едва от преди 6 века
Далечните ни предци не могат да се похвалят с особена изисканост на трапезата. В VIII век те хапвали от ястията, изсипани направо на масата и само някои народи използвали парче хляб като подложка. В XIV век се появили първите дървени и оловни чинии. Дълго време ножовете били единственото приспособление за разрязване на храната. За тази цел древният знатен римлянин дори си наемал слуга, който по време на веселието приготвял хапки за господаря си. Прието било да се яде с пръсти – лъжиците и вилиците се ползвали само за сервиране. В XI век се появили първите покривки, които служели и като гигантски салфетки. Едва по-късно гостите идвали на пиршество с лични парфюмирани кърпички.