Как да познаем дали плодът е зрял
Всеки плод си има така наречената восъчна зрелост. Тогава той е най-полезен и вкусен. Добре е да познавате белезите на тази фаза за зреене.
За да се разбере дали ябълката е подходяща за ядене и преработка, трябва да се среже. Кафявите семки показват, че е време плодовете да се оберат, а зеленикавите, че е още рано.
Гроздето е готово, щом зърната не са прекалено твърди и са покрити със светла ципа. Знак са и изсъхналите дръжки и пожълтелите листа.
Синята слива е узряла, ако е мека. Когато се разтвори, месестата й част е червеникавокафява, костилката се отделя лесно, а дръжката се откъсва без услие и е тъмна. Късните праскови са добри за ядене, когато страната, обърната към слънцето е тъмночервена, а другата има убит цвят.
За крушите важи друго правило – някои трябва да се изпадали от дървото, но да не са гнили. Зрелите се откъсват лесно и дръжките им падат бързо. Помнете, че крушите се берат внимателно.
Орехите и лешниците са готови, стига зелената им обвивка да е изсъхнала и бързо да се отстранява.