В Кухнята

Как да познаем дали плодът е зрял



Всеки плод си има така наречената восъчна зрелост. Тогава той е най-полезен и вкусен. Добре е да познавате белезите на тази фаза за зреене.

За да се разбере дали ябълката е подходяща за ядене и преработка, трябва да се среже. Кафявите семки показват, че е време плодовете да се оберат, а зеленикавите, че е още рано.
Гроздето е готово, щом зърната не са прекалено твърди и са покрити със светла ципа. Знак са и изсъхналите дръжки и пожълтелите листа.
Синята слива е узряла, ако е мека. Когато се разтвори, месестата й част е червеникавокафява, костилката се отделя лесно, а дръжката се откъсва без услие и е тъмна. Късните праскови са добри за ядене, когато страната, обърната към слънцето е тъмночервена, а другата има убит цвят.
За крушите важи друго правило – някои трябва да се изпадали от дървото, но да не са гнили. Зрелите се откъсват лесно и дръжките им падат бързо. Помнете, че крушите се берат внимателно.
Орехите и лешниците са готови, стига зелената им обвивка да е изсъхнала и бързо да се отстранява.
Изпратено на 8/21/2000 от Анонимен. Прочетено 4533 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29457)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26316)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25295)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25181)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22927)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш