В Кухнята

Канела



Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената и била твърде висока. За римляните ролцата канела представлявали безценен подарък.
Когато португалците през 1505 г. пристигнали в Цейлон, научили как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали.
Канелата е ароматно ухаещата вътрешна кора на тропическо лаврово дърво, по-точно ликото между дървото и кората. Добиването и изисква много време. След периода на дъждовете дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката. Съществува и друг вид канела, позната под името Касия. Тя произхожда от южните райони на Китай и по качество отстъпва на цейлонската канела. И двата вида могат да се открият на пазара.
Домакините използват канела на пръчки и на прах. С нея се ароматизират мляко и млечни произведения, сладкиши и сладки с мед, сосове, компоти. В малко количество като подправка се прибавя към овнешко печено месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела, твърдят познавачи.
Подправката действа ободряващо. “Сипете захар и канела и това ще ви ободри!” – казва една швейцарска поговорка.
Изпратено на 10/26/2000 от Анонимен. Прочетено 3750 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/16/2013
Лесна мусака с патладжан

7/10/2013
Пилешки гювечета

12/5/2012
Как да изберем прясна риба

11/30/2012
Печени ребърца

11/23/2012
Съвети за хляб в домашната хлебопекарна

1. Тази фантастична италианска кухня! (29281)

2. Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми (26138)

3. Пилешки дробчета с топено сирене (25065)

4. ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ (25032)

5. Пържено пиле "Дълги нощи" на Андреев ден - 30 ноември (22743)

Как да приготвим стандартно кисело зеле и от прясно да направим сърми

Тази фантастична италианска кухня!

ДИЕТА ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ

Печено прасенце с кисело зеле

Ванилово-шоколадов сладкиш